erfgoedobject

Burgerhuis De Wolf

bouwkundig element
ID
22045
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22045

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Wolf
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen, uit het vierde kwart van de 18de eeuw; aan het eind van de 19de eeuw gecementeerd en van neoclassicistische ornamenten voorzien.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel boven een verhoogde begane grond, met uitspringende gecementeerde plint; geprofileerde puilijst. Rechthoekige vensters in een gecementeerde, hardstenen (?) omlijsting, voorzien van een geriemd profiel op de bovenverdieping, en versierde sluitstenen op de tweede bouwlaag; laatstgenoemde elementen zijn toevoegingen uit het eind van de 19de eeuw; toegevoegde houten erker. Rechthoekige deur met steektrapje, in een omlijsting zoals de benedenvensters. De S-vormige muurankers in de linkerzijgevel duiden op de oudere kern.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis De Wolf [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22045 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.