Burgerhuis De Wolf

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Paardsdemerstraat
Locatie Paardsdemerstraat 13, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Wolf

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen, uit het vierde kwart van de 18de eeuw; aan het eind van de 19de eeuw gecementeerd en van neoclassicistische ornamenten voorzien.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel boven een verhoogde begane grond, met uitspringende gecementeerde plint; geprofileerde puilijst. Rechthoekige vensters in een gecementeerde, hardstenen (?) omlijsting, voorzien van een geriemd profiel op de bovenverdieping, en versierde sluitstenen op de tweede bouwlaag; laatstgenoemde elementen zijn toevoegingen uit het eind van de 19de eeuw; toegevoegde houten erker. Rechthoekige deur met steektrapje, in een omlijsting zoals de benedenvensters. De S-vormige muurankers in de linkerzijgevel duiden op de oudere kern.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Paardsdemerstraat

Paardsdemerstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.