Stadswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat de Schiervellaan
Locatie de Schiervellaan 2, 2A, 4, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Typologiestadswoningen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Hoekgebouw, bestaande uit twee enkelhuizen van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het begin van de 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw met verwerking van arduin op een gecementeerde plint. Getrapte bakstenen puilijst; gemetste kordons op de penanten der bovenverdieping; rechthoekige casementen onder de kroonlijst op klossen. Licht getoogde vensteromlijstingen van helrode baksteen op arduinen lekdrempels; panelen op de borstweringen van de begane grond; op de bovenverdieping, bij de onderdorpel aansluitende versiering met dropmotief. Zwaar arduinen balkon met consoles en uitgewerkt ijzeren hek in de tweede en vijfde travee van de bel-etage. In de uiterst linker- en rechtertravee, steekboogdeur in gegroefde omlijsting van arduin, voorzien van een trapezoïdale sluitsteen en dubbele neuten. Bewaarde aandaken.

Aansluitende, lagere zevende travee met analoge opstand doch versierde penanten met paneel- en ruitmotief. Mogelijk toegevoegde halve verdieping.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van de Schiervellaan

de Schiervellaan (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.