erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
22048
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22048

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekgebouw, bestaande uit twee enkelhuizen van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het begin van de 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw met verwerking van arduin op een gecementeerde plint. Getrapte bakstenen puilijst; gemetste kordons op de penanten der bovenverdieping; rechthoekige casementen onder de kroonlijst op klossen. Licht getoogde vensteromlijstingen van helrode baksteen op arduinen lekdrempels; panelen op de borstweringen van de begane grond; op de bovenverdieping, bij de onderdorpel aansluitende versiering met dropmotief. Zwaar arduinen balkon met consoles en uitgewerkt ijzeren hek in de tweede en vijfde travee van de bel-etage. In de uiterst linker- en rechtertravee, steekboogdeur in gegroefde omlijsting van arduin, voorzien van een trapezoïdale sluitsteen en dubbele neuten. Bewaarde aandaken.

Aansluitende, lagere zevende travee met analoge opstand doch versierde penanten met paneel- en ruitmotief. Mogelijk toegevoegde halve verdieping.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22048 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.