Herenhuis en fundamenten vestingstoren

Gemeente Hasselt

• Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis en fundamenten vestingstoren

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis, thans bank, gelegen in een boomrijke tuin, afgesloten door een imposant ijzeren hek tussen pijlers; in de tuin zouden nog de fundamenten liggen van de grootste vestingtoren, namelijk de "Mariatoren" of "Slyksteen", uitziend op de Boomkensstraat (richting Sint-Truiden).

Drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met belvedère boven de middentravee, oorspronkelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw, gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, en volledig gereconstrueerd.

Bakstenen gebouw met verwerking van arduin onder meer voor de plint en lijsten; gecementeerde gevels met schijnvoegen. Middenrisaliet met uitspringende portiek op Ionische zuilen op de begane grond; balkon met ijzeren balkonleuning op de bel-etage. Rechthoekige vensters met kordon vormende boven- en onderdorpels; bredere muuropeningen met tussenlijsten in de hoofdgevel.