erfgoedobject

Herenhuis en fundamenten vestingstoren

bouwkundig element
ID
22053
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22053

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis, thans bank, gelegen in een boomrijke tuin, afgesloten door een imposant ijzeren hek tussen pijlers; in de tuin zouden nog de fundamenten liggen van de grootste vestingtoren, namelijk de "Mariatoren" of "Slyksteen", uitziend op de Boomkensstraat (richting Sint-Truiden).

Drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met belvedère boven de middentravee, oorspronkelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw, gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, en volledig gereconstrueerd.

Bakstenen gebouw met verwerking van arduin onder meer voor de plint en lijsten; gecementeerde gevels met schijnvoegen. Middenrisaliet met uitspringende portiek op Ionische zuilen op de begane grond; balkon met ijzeren balkonleuning op de bel-etage. Rechthoekige vensters met kordon vormende boven- en onderdorpels; bredere muuropeningen met tussenlijsten in de hoofdgevel.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Voortuin en hek

  • Is deel van
    de Schiervellaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis en fundamenten vestingstoren [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22053 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.