erfgoedobject

Sint-Jozefcollege

bouwkundig element
ID
22055
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22055

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotisch, U-vormig complex, gebouwd naar ontwerp van architect Léon Jaminé, en gedateerd door middel van muurankers 1881-1882; verbouwd en uitgebreid tijdens de 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw waarvan de hoofdvleugel, inspringend ten opzichte van de straat, dertien traveeën en drie bouwlagen telt, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met getrapte dakvensters; gebruik van arduin voor de plint en natuursteen voor de vensteromlijstingen. Lijstgevel waarvan de hoekrisalieten bekroond zijn met trapgevels; de middentravee is eveneens van een trapgevel voorzien (Sint-Jozefsbeeld), en heeft een vierkante uitsprong op de benedenverdieping, waarin zich het rondboogportaal bevindt, en een vijfzijdige uitsprong op de tweede bouwlaag, het koor der voormalige kapel. Eenvoudige en gekoppelde kruiskozijnen in ingediepte, verticale gevelvelden. Haakse bijgebouwen van vijf traveeën en twee bouwlagen in dezelfde stijl.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De in een verharde parkeerplaats omgezette voortuin is door een monumentaal hek van het openbaar domein gescheiden. Het vaste hek rust op een lage plint van blauwe hardsteen en telt achttien traveeën. Het centrale poorthek is verwijderd. Het traveeritme is aangegeven door een zware vierkante en hogere stijl, bovenaan omgekruld en van een weerhaak voorzien, gedubbeld door een tweede vierkante staaf die in de bodem is verankerd en die door een voluut met de hekstijl boven en onderaan is verbonden. Dubbele krullen verbinden de vierkante boven- en onderregels met de op lanspunten eindigende spijlen, die afwisselend ofwel getorst en verankerd zijn in de plint ofwel glad maar halfweg voorzien zijn van een dubbele, gespiegelde C en onderaan uitlopend als een ankertje.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Sint-Jozefcollege [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22055 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.