Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Guffenslaan
Locatie Guffenslaan 33, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
  • Inventarisatie tuinen en parken in Limburg. Deel 2. (geografische inventarisatie: 1994 - 2004).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis met neoclassicistische inslag, voorafgegaan door een voortuin met gietijzeren hek. Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met vier rondboogvormige dakkapellen, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Bakstenen lijstgevels boven een licht verhoogde begane grond met arduinen plint en keldergaten. Horizontale gevelgeleding door middel van de zware hardstenen puilijst en muurbanden. De twee middentraveeën worden geaccentueerd door een met arduinen hoekstenen afgezet middenrisaliet; de bovenvensters van dit risaliet zijn verbonden door een rechthoekig balkon met gietijzeren balkonleuning en zware consoles; arduinen panelen op de penanten der beide bouwlagen. Rechthoekige vensters in geprofileerde arduinen omlijstingen met lekdrempels en siersluitstenen. Gelijkaardige deur op neuten.

De linkerzijgevel is voorzien van bakstenen steekboogvensters. Rechts, een later (?) bijgebouw van één travee met een lagere nokhoogte; mansardedak met oeil-de-boeuf; getoogde vensters.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Aanvullende informatie

De tuin van deze neoclassicistische stadsvilla, uit het einde van de 19de eeuw, is slechts ten dele bewaard. Het huis en de tuin werden naderhand ingenomen voor de uitbreiding van de kliniekgebouwen. Het hek aan de Gerlachestraat sneuvelde en werd vervangen door een breukstenen muur en eenvoudige spijlen, vermoedelijk in de jaren 1950. Aan de Guffenslaan bleef het oude hek behouden over acht traveeën. Het wordt geritmeerd door gedetailleerd uitgewerkte, gietijzeren zuilen met bolle sokkel en een 'goedendagbol' als bekroning; de exemplaren van de inrijpoort zijn hoger en dikker en niet alle bollen bleven behouden. Het hek heeft vierkante regels en ronde spijlen met lanspunt die door hun lengte een golvend beloop vormen; de centrale spijlen van elke travee zijn geaccentueerd met krulmotieven in spiegelbeeld. De korte onderspijltjes zijn gevat tussen de dubbele onderregel.

De Maegd, Christiane & van den Bossche, Herman (01-01-2006 )

Relaties

maakt deel uit van Guffenslaan

Guffenslaan (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.