erfgoedobject

Neoclassicistische woning

bouwkundig element
ID
22058
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22058
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Alleenstaand dubbelhuis in neoclassicistische stijl, drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met drie oeil-de-boeufs, uit het eind van de 19de eeuw. De voortuin is aan de straat afgesloten door een gietijzeren hek.

Bakstenen lijstgevel boven een verhoogde begane grond, met gebruik van arduin voor de aflijning der plint, de kordonlijst tussen de bovenverd. en de omlijstingen. Een rechthoekig balkon met gietijzeren balkonleuning markeert de bel-etage. Getoogde muuropeningen in een geprofileerde omlijsting met siersluitsteen. De deur wordt voorafgegaan door een klein bordes met dubbele steektrap. Zijgevels met aandaken.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische woning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22058 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.