Provinciale School voor Vroedvrouwen ontworpen door Léon Jaminé

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Guffenslaan
Locatie Guffenslaan 37-39, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
  • Inventarisatie tuinen en parken in Limburg. Deel 2. (geografische inventarisatie: 1994 - 2004).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Provinciale School voor Vroedvrouwen ontworpen door Léon Jaminé

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

omvat de bescherming als monument Provinciale school voor vroedvrouwen ontworpen door Léon Jaminé: oudste delen
gelegen te Guffenslaan 37, Guffenslaan 39 (Hasselt)

Deze bescherming is geldig sinds 24-12-2008.

Beschrijving

Breed complex met monumentale voorgevel in eclectische stijl, gedateerd 1912 op een gevelsteen. Het gebouw ligt achteruit ten opzichte van de straat en is voorzien van een voortuin, afgesloten met een hek. Negentien traveeën en drie bouwlagen onder tentdak (nok parallel aan de straat, kunstleien).

Bakstenen gebouw met verwerking van natuursteen en arduin, onder meer voor de plint met bossagewerk. Sterk horizontaal gelede lijstgevel; breed middenrisaliet van drie traveeën, de middenste travee afgezet met natuurstenen hoekbanden en bekroond door een halsgeveltje, afgedekt met een driehoekig fronton. Hoekrisalieten van vier traveeën, bekroond door een dakkapel tussen vleugelstukken onder driehoekig fronton. Getoogde benedenvensters en korfboogvormige bovenvensters; de arduinen lekdrempels zijn onderling verbonden door een arduinen band; de vensters zijn voorts voorzien van natuurstenen sluit- en hoekstenen, laatstgenoemde onderling verbonden door natuurstenen banden. Monumentale, arduinen rondboogpoort.

Tegen de linkerzijgevel, bijgebouw van drie traveeën en drie bouwlagen, rechts alleenstaande conciërgerie van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, beide delen in dezelfde stijl als de hoofdgebouw.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Aanvullende informatie

De voortuin van de school, is momenteel verworden tot parkeerplaats voor de Provinciale Hogeschool Limburg, Departement Gezondheidszorg, opvolger van de aanvankelijke Vroedvrouwenschool. Het witgeschilderde afsluithek, dat voorheen vermoedelijk drie inritten telde, is over zeven ongelijke traveeën bewaard. Het hek volgt het gebogen beloop van de Hasseltse boulevard en wordt geritmeerd door acht hoge, slanke pijlers van baksteen en blauwe hardsteen; een lantaarn bekroont de twee centrale pijlers van het poorthek. De twee uiterste hekken zijn verdwenen.

De Maegd, Christiane & van den Bossche, Herman (01-01-2006 )

Relaties

maakt deel uit van Guffenslaan

Guffenslaan (Hasselt)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Provinciale School voor Vroedvrouwen ontworpen door Léon Jaminé [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22059 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.