Koninklijk Atheneum van 1865

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Guffenslaan
Locatie Guffenslaan 78, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Koninklijk Atheneum

Deze bescherming is geldig sinds 22-10-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Koninklijk Atheneum van 1865

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Neoclassicistisch hoofdgebouw van 1865 naar ontwerp van J. Gerard, gebouwd op het zogenaamde Engeland, de braakliggende gronden tussen de gesloopte wallen en het voormalige capucijnenklooster. Van dit klooster werd de sacristie bij de bouw van de inmiddels gesloopte prefectuur afgebroken, terwijl de overige kloostergebouwen (haaks op de achtergevel), na aanpassingswerken in het schoolcomplex gemcorporeerd werden. De voortuin aan de promenade werd aangelegd naar ontwerp van Gillis Creten. De monumentale bomen verbergen thans grotendeels de voorgevel; rechts werd een nieuwe speelplaats aangelegd, terwijl links een nieuwe vleugel werd opgetrokken op de plaats der prefectuur. In de tuin bevinden zich ook de zogenaamde Ezelsstenen, megalietstenen afkomstig van het Kapelveld te Diepenbeek.

Breed gebouw met voorgevel van negentien traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Gecementeerde baksteenbouw met schijnvoegen. Hoek- en middenrisalieten van drie traveeën, laatstgenoemde onder afgewolfd zadeldak. Rondboogvormige benedenvensters en deur, eeerstgenoemde met lekdrempels op consooltjes; in het middenrisaliet, geprofileerde boog met versierde sluitsteen en over de penanten doorgetrokken imposten; gekorniste puilijst met aansluitende bovenvensters in vlakke rechthoekige omlijstingen; centraal venster onder driehoekig fronton, gelijkaardige vensters met lekdrempel op de lagere derde bouwl. Sobere bakstenen achtergevel met op de eerste bouwlaag gemetste rondboogvensters met lekdrempels binnen blinde arcaden, afgedekt door kalkstenen kordonlijst; rechthoekige vensters op de tweede en derde bouwlaag.

  • S.N., Gedenkboek Koninklijk Atheneum Hasselt 1850-1950, Hasselt, 1950, p. 195-205.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Hasselt

Hasselt (Hasselt)

is gerelateerd aan Tuin van het Koninklijk Atheneum

Capucienenstraat 28 (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.