Kolonel Dusart Kazerne

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Kolonel Dusartplein
Locatie Kolonel Dusartplein zonder nummer, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kolonel Dusart Kazerne

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gebouw in eclectische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw (?), met een beboomd ereplein (vier wilde kastanjelaars) afgesloten door een zeventien traveeën lange, bakstenen muur met lisenen op een arduinen plint, en afgedekt door een arduinen dekplaat op klossen; twee achtzijdige hoektorens en een poortgebouw in de negende travee, voorzien van een arduinen rondboogpoort, bekroond door kanteelwerk, en geflankeerd door twee getoogde vensters in een arduinen omlijsting met druiplijst, sluitsteen, hoekstenen en lekdrempel.

Hoofgebouw met voorgevel van veertien traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien). Eenvoudig bakstenen gebouw met verwerking van arduin voor de lekdrempels, trapezoïdale aanzet- en sluitstenen van de gemetste steekboogvensters.

Rechts, de zogenaamde Mess der officieren, gelegen in een tuin omgeven door een ijzeren hek met octogonale, bakstenen rechterhoektoren. Alleenstaand gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met drie dakkapellen. Bakstenen gebouw met verwerking van arduin. Gevel gemarkeerd door twee hoeklisenen en een middenrisaliet met deur en rondboogvensters afgezet met arduinen pilasters op sokkel, arduinen trapezoïdale aanzet- en sluitstenen. Per bouwlaag twee arduinen banden over de penanten. Over de gehele voorgevellengte, arduinen terras met deurvenster in de eerste en derde travee.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Kolonel Dusartplein

Kolonel Dusartplein (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.