erfgoedobject

Kolonel Dusart Kazerne

bouwkundig element
ID: 22063   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22063

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kolonel Dusart Kazerne
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Gebouw in eclectische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw (?), met een beboomd ereplein (vier wilde kastanjelaars) afgesloten door een zeventien traveeën lange, bakstenen muur met lisenen op een arduinen plint, en afgedekt door een arduinen dekplaat op klossen; twee achtzijdige hoektorens en een poortgebouw in de negende travee, voorzien van een arduinen rondboogpoort, bekroond door kanteelwerk, en geflankeerd door twee getoogde vensters in een arduinen omlijsting met druiplijst, sluitsteen, hoekstenen en lekdrempel.

Hoofgebouw met voorgevel van veertien traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien). Eenvoudig bakstenen gebouw met verwerking van arduin voor de lekdrempels, trapezoïdale aanzet- en sluitstenen van de gemetste steekboogvensters.

Rechts, de zogenaamde Mess der officieren, gelegen in een tuin omgeven door een ijzeren hek met octogonale, bakstenen rechterhoektoren. Alleenstaand gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met drie dakkapellen. Bakstenen gebouw met verwerking van arduin. Gevel gemarkeerd door twee hoeklisenen en een middenrisaliet met deur en rondboogvensters afgezet met arduinen pilasters op sokkel, arduinen trapezoïdale aanzet- en sluitstenen. Per bouwlaag twee arduinen banden over de penanten. Over de gehele voorgevellengte, arduinen terras met deurvenster in de eerste en derde travee.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kolonel Dusart Kazerne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22063 (Geraadpleegd op 20-05-2019)