Neoclassicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Kolonel Dusartplein
Locatie Kolonel Dusartplein 20, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis, neoclassicistisch getint, met neobarokke elementen in de panelen, boogvelden en geveltop. Gelegen in een tuin, aan de straatzijde door een gietijzeren hek afgesloten. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met drie oeil-de-boeufs, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw met verwerking van arduin, op een verhoogde begane grond, voorzien van een plint met breukstenen parement en rechthoekige keldervensters. Horizontale gevelritmering door middel van banden en kordonlijsten, en sterke accentuering van de rechtertravee, opgevat als risaliet en voorzien van een gevelverhoging met schoudervormige geveltop, afgewerkt met voluten, siervazen en een bekronend, gebogen fronton. Rechthoekige muuropeningen met neotraditionele inslag in de als banden en lijsten doorlopende dorpels. Cartouchemotieven op de panelen der borstweringen en in de boogvelden onder de ontlastingsbogen. De deur wordt voorafgegaan door een bordes met steektrap. Houten kroonlijst met langgerekte modillons en een fries van medaillons. Sobere zijgevels met getoogde muuropeningen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Kolonel Dusartplein

Kolonel Dusartplein (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.