Casino, neoclassicistisch gebouw

Beschrijving

Gelegen aan de buitenzijde van de promenade, tegenover het Boerenkrijgstandbeeld (op de plaats van de verdwenen kiosk) en eertijds opgevat als een multifunctioneel cultureel centrum; ruime achtertuin met merkwaardige bomen; voor de achteruitspringende voorgevel, open plantsoenruimte door een muurtje van de straat gescheiden.

Aanvankelijk alleenstaand neoclassicistisch gebouw van elf traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak, gebouwd in 1846. Bepleisterd bakstenen gebouw op een plint afgezet met een kalkstenen-band. Middenrisaliet van drie traveeën met ritmerende, gecanneleerde Ionische pilasters bekroond door een hoofdgestel en driehoekig fronton met blind medaillon waarin ijzeren vlaggemast, opschrift "Société royale de Ste Cecile" in het fries; geprofileerde rechthoekige deuromlijsting met kroonlijst van kalksteen; erboven gietijzeren bevlagde wapenschilden (verdwenen). Hoekrisalieten afgelijnd door gecanneleerde pilasters; rechthoekige deur in geprofileerde kalkstenen omlijsting onder blinde, rechthoekige opschrifttafel. In de overige traveeën, rechthoekige vensters met kalkstenen lekdrempels en consoles, bekronende ronde nissen met kalkstenen consoles voor verdwenen gietijzeren borstbeelden. Brede houten kroonlijst boven kordonlijst.

Binnenin, ruime zaal voor muziek- en toneeluitvoeringen, vergaderlokalen en café.

Sinds de vijftiger jaren om onduidelijke redenen verlaten, ligt het gebouw thans achter metershoge reclamepanelen te vervallen.

• DE DIJN C.G.-LINTERS A., Een Casino te Hasselt. (Tamera-stichting, I, 1975/3, p. 15-19).