erfgoedobject

Burgerhuizen in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
22066
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22066

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuizen in eclectische stijl, met neogotische en neotraditionele elementen; twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), nummer 24 met getrapt dakvenster boven de linkertravee, nummer 26 met dakvenster in tuitgeveltje boven de rechtertravee, geflankeerd door twee spietorentjes; de travee zelf is afgelijnd door middel van verankerde pilasters; de linkertravee vertoont een erker op de tweede bouwlaag, met neogotische tracering en dito bekronend balkon.

Nummer 26: linkerrisaliet, met houten erker op de tweede bouwlaag, als het ware opgevangen door een slanke halfzuil; op de bovenverdieping, loggia met rondboogarcade op zuilen en balustrade met aanvullend smeedijzeren hek.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22066 (Geraadpleegd op )