Huis Het Schuttershof

Beschrijving

Voormalig lokaal van de kruisboogschutters en herberg (15de eeuw), tijdens de 17de eeuw weeshuis; circa 1851 als woonhuis heropgebouwd door J. Sentens.

Alleenstaand neoclassicistisch herenhuis van het dubbelhuistype, gelegen in een mooi park met enkele merkwaardige bomen. Twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak (mechanische pannen) voorzien van drie dakkapellen.

Bakstenen gebouw met lijstgevels boven een licht verhoogde begane grond met arduinen sokkel en keldervensters. Horizontale geledingen door middel van de geprofileerde arduinen pui- en kroonlijst. Rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting van arduin, voorzien van druiplijsten op de bovenverdieping. Rechthoekige, gietijzeren balkon op dito consoles voor de bel-etage. Rechthoekige deur in een gelijkaardige omlijsting met merkwaardige gietijzeren elementen opgenomen in de uitgewerkte vleugeldeur. Houten kroonlijst op versierde houten modillons.

Bepleisterde en beschilderde achtergevel (Ridderstraat) boven een verhoogde begane grond. Eerste bouwlaag voorzien van imitatiebanden. Panelen onder de kroonlijst. Rechthoekige vensters in een bepleisterde, geprofileerde omlijsting met lekdrempel. Rechthoekige deur met druiplijst en hoog bovenlicht. Recentere bijbouw tegen de rechterzijgevel. Afgebroken in 1977.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 169-170).