Neoclassicistisch getint herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Leopoldplein
Locatie Leopoldplein 28, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch getint herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Typologieherenhuizen
Stijlneoclassicisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Neoclassicistisch getint herenhuis van het enkelhuistype, vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel boven een licht verhoogde begane grond, met arduinen plint en keldervensters. Horizontale geledingen door middel van de gekorniste kordonlijsten. Linkerrisaliet op de bovenverdieping afgelijnd door pseudo-hoekstenen; gevelritmering door het paarsgewijs aanbrengen van licht getoogde vensters in geriemde rechthoekige omlijstingen met oren. De benedenverdieping is voorzien van panelen op de borstweringen en boven de vensters, en van consoles onder de lekdrempels; siersluitsteen met neorocaille inslag boven de deur. Op de tweede bouwlaag, geäjoureerde borstweringen en een rechthoekig balkon met balustrade over de derde en vierde travee. Mezzanino ala het ware opgenomen in het hoofdgestel door de sterk uitgelengde modillons op gegroefde pilastertjes die de kroonlijst met de kordonlijst der tweede bouwlaag verbinden; gesmeed ijzeren leuningen. Houten kroonlijst op klossen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Leopoldplein

Leopoldplein (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.