Neoclassicistisch burgerhuis van 1904

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Leopoldplein
Locatie Leopoldplein 38, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis van 1904

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), 1904 gedateerd op een gevelsteen.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel boven een licht verhoogde begane grond met arduinen plint en keldervensters. Een met hoekbanden afgelijnd risaliet markeert de linkertravee. Horizontale gevelgeleding door middel van gekorniste kordonlijsten, die tevens de lekdrempels en druiplijsten met elkaar verbinden, en licht uitspringende banden. Rechthoekige vensters met afgeronde (bovenverdieping) of inspringende hoeken in geprofileerde omlijstingen met oren en siersluitstenen of tandlijstversiering (tweede bouwlaag); panelen op de borstweringen. Rechthoekig balkon met balustrade op de bel-etage, steunend op de zware consoles van de rechthoekige poortomlijsting. Hoofdgestel met panelen op het fries en een houten kroonlijst met tandlijstversiering op modillons.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Leopoldplein

Leopoldplein (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.