erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
22072
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22072

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis in eclectische stijl, twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met dakkapel boven de linkertravee, uit het begin van de 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw met verwerking van arduin, boven een licht verhoogde begane grond met een sokkel van arduin en breuksteen. Horizontale gevelgeleding door middel van de puilijst en de gecementeerde speklagen. Rechterrisaliet met tuitvormige geveltop, afgewerkt met obelisken op de schouderstukken en een aediculabekroning met gebogen fronton. Accentuering der bel-etage door middel van een rechthoekige houten erker. De linkertravee is afgelijnd met een houten kroonlijst. Muuropeningen met verschillende vormen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22072 (Geraadpleegd op )