erfgoedobject

Burgerhuizen in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 22073   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22073

Juridische gevolgen

Beschrijving

Merkwaardige huizenrij in eclectische stijl, daterend van 1904, met min of meer benadrukte art-nouveau-inslag en met verwerking van neotraditionele elementen. Elk huis wordt voorafgegaan door een voortuin, met een gietijzeren hek van de straat afgesloten. Sterk verticale ritmering en levendige indruk door de gedifferentieerde ornamenten.

Breedhuizen van het enkelhuistype, twee traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldaken of mansardedaken (nummer 51 en 57) voorzien van dakkapellen en oeil-de-boeufs; verhoogde begane grond met kelderverdieping. De rechtertravee (bij nummer 61 de linkertravee) is voorzien van een risaliet en gevelverhogingen van verschillende vorm. Bakstenen lijstgevels met verwerking van hardsteen onder meer voor de banden, lijsten en diamantkopmotieven. Getoogde, rondboogvormige en rechthoekige muuropeningen met fraai houtwerk in art-nouveaustijl.

Nummer 49: puntvormige gevelverhoging en klein, driezijdig, overluifd balkon. Nummer 51: balkon op de eerste bouwlaag en rechthoekige houten loggia op de tweede. Nummer 53 heeft een halsgevelvormige verhoging en een rechthoekig balkon met gietijzeren balkonleuning. Nummer 55: hoge breukstenen plint, klokvormige gevelverhoging en rechthoekig balkon met ijzeren balkonleuning. Nummer 57: breukstenen plint, rechthoekig balkon met ijzeren balkonleuning, panelen met baksteendecoratie onder de kroonlijst en een markant dakvenster met torenvormig schilddak. Nummer 59: gietijzeren balkon op de eerste en tweede bouwlaag, onderling verbonden door gietijzeren zuiltjes, en een puntvormige gevelverhoging afgewerkt met een houten windbord; verweerde sgraffito-panelen. Nummer 61: rechthoekig balkon, klokvormige gevelverhoging en merkwaardige houten modillons.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Thonissenlaan
    Thonissenlaan (Hasselt)

  • Is gerelateerd aan
    Voortuinen en een tuinpaviljoen
    Thonissenlaan 43, 45, 55, 59, 67 (Hasselt)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuizen in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22073 (Geraadpleegd op 22-08-2019)