Burgerhuizen in eclectische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Thonissenlaan
Locatie Thonissenlaan 60-68, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuizen in eclectische stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Huizenrij in eclectische stijl, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, waarschijnlijk gelijktijdig ontworpen te oordelen naar de sterke gelijkenissen qua materiaal en stijl. Opvallend is de gevelritmering door middel van de rondboogvormige verdiepte omlijstingen.

Nummer 60 en 64 zijn identieke enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak; de bakstenen lijstgevels zijn voorzien van rechthoekige vensters in een ingediepte en geprofileerde, rondboogvormige omlijsting met versierd boogveld; rechthoekige balkons; rondboogdeuren met waaiervormig bovenlicht.

Nummer 62: even hoog enkelhuis van twee traveeën onder gelijkaardig dak; puntvormige gevelverhoging met houten windbord; drieledige kruiskozijnen en een driezijdige loggia; rondboogvormige deur met drieledig bolkozijn als bovenlicht.

Nummer 66 en 68: enkel- en dubbelhuis (nummer 68) van respectievelijk drie en vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met vorstkam; vensters zoals 9, 71, nummer 60 en 64, de boogvelden voorzien van stucdecoratie; driezijdige (nummer 66) en rechthoekige erker (nummer 68).

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Thonissenlaan

Thonissenlaan (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.