Burgerhuizen in eclectische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Thonissenlaan, Kattegatstraat
Locatie Thonissenlaan 63-69, Kattegatstraat 8, Hasselt (Limburg)
Status Deels Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuizen in eclectische stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Huizenrij in eclectische stijl, met overwegend neoclassicistische en enkele neotraditionele elementen (nummer 67, 71), uit begin 20ste eeuw. Elk huis heeft een voortuin, met een gietijzeren hek van de straat afgesloten.

Bakstenen enkelhuizen van twee en drie (nummer 63) traveeën en drie bouwlagen onder mansardedaken (zadeldak bij nummer 71), voorzien van dakkapellen en/of oeil-de-boeufs. Bakstenen lijstgevels op een hardstenen plint; de gevels zijn geritmeerd door middel van hardstenen banden.

Nummer 63 en 65 werden in 1976 gesloopt en vervangen door een sterk contrasterende, storende nieuwbouw. Nummer 63: rechthoekige muuropeningen waarvan de ontlastingsbogen voorzien zijn van hardstenen sluit- en aanzetstenen; rechthoekig balkon met gietijzeren balkonleuning.

Nummer 65: gesmeed ijzeren muurankers; getoogde vensters en deur, en een breed rondboogvenster op de benedenverdieping; rechthoekig balkon met ijzeren balkonleuning.

Nummer 67: tuitvormige gevelverhoging boven het risaliet in de rechtertravee; gesmeed ijzeren muurankers; paneel met tegelmozaiek (zwanen) boven de deur; getoogde muuropeningen in een natuurstenen omlijsting met negblokken; rechthoekig balkon met ijzeren balkonleuning.

Nummer 69: licht uitspringende bakstenen lisenen op de penanten; panelen met decoratieve tegelmozaïeken; gesloten attiek boven de rechtertravee; rondboogvensters met hardstenen sluitstenen, en een driezijdig balkon met ijzeren balkonleuning.

Nummer 71: licht uitspringende baksteenpilasters, opgevat als een soort steunberen op de penanten; rondboogfries en panelen met overhoekse mnizentandversiering onder de kroonlijst; torenvormige dakverhoging boven de rechtertravee; hardstenen vensters (kruis-, klooster- en bolkozijnen).

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Thonissenlaan

Thonissenlaan (Hasselt)

is gerelateerd aan Voortuinen en een tuinpaviljoen

Thonissenlaan 43, 45, 55, 59, 67 (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.