Hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Ridder Portmansstraat
Locatie Ridder Portmansstraat 2, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoekhuis met de Ridderstraat, vier + één + twee traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (mechanische pannen) met dakkapellen, uit begin 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met bepleisterde en beschilderde lijstgevels op een beschilderde hardstenen plint; afgeschuinde hoektravee met rechthoekige, hardstenen deur op neuten, waarboven een rechthoekig balkon met gietijzeren hek, het geheel bekroond door middel van een dakkapel.

Rechthoekige vensters in een beschilderde hardstenen omlijsting. Gewijzigde benedenverdieping met behouden, hardstenen puilijst. De zijgevel is voorzien van een risaliet in de eerste travee, met een tot venster omgevormde steekboogpoort in een geblokte omlijsting met sluitsteen en druiplijst.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Ridder Portmansstraat

Ridder Portmansstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.