erfgoedobject

Burgerhuis van 1872

bouwkundig element
ID
22086
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22086

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1872
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk waarschijnlijk een breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1872.

Bakstenen gebouw met een lijstgevel (nummer 6 beschilderd), voorzien van een met driehoekig fronton bekroond middenrisaliet, en ingediepte en uitspringende baksteenmotieven op de penanten. Getoogde vensters in een uitspringende bakstenen omlijsting en trapezoïdale sluitsteen met korte druiplijst; rechthoekig balkon met gietijzeren hek op de bel-etage. De benedenverdieping van nummer 4 is voorzien van een getoogde deur in een hardstenen omlijsting, een houten winkelpui met centrale ingang en een houten winkelraam. De benedenverdieping van numemr 6 is gewijzigd. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis van 1872 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22086 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.