Stadswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Ridderstraat
Locatie Ridderstraat 12-16, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Fraaie reeks breedhuizen, met huidig uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch oudere kern. Enkelhuizen van respectievelijk drie, twee en drie traveeën en twee, drie en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, kunstleien op nummer 12).

Bakstenen gebouwen met beschilderde gevels, nummer 12 gecementeerd en beschilderd. Rechthoekgie vensters met hardstenen lekdrempels, nummer 14 met houten lateien; oorspronkelijk houtwerk. Rechthoekige deuren in een hardstenen omlijsting, nummer 16 met houten omlijsting.

Nummer 12 heeft een licht verhoogde begane grond, met trapje voor de deur. In de zijgevel is de oude kern in stijl- en regelwerk zichtbaar: bakstenen vullingen en rijke houtconstructie.

Op de achtergevel van nummer 16, een haaks gedeelte in stijl- en regelwerk met lemen vullingen, voorzien van een houten kruiskozijn, en overstekende bovenverdieping.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Ridderstraat

Ridderstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.