erfgoedobject

Stadsboerderij De Abraham

bouwkundig element
ID
22089
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22089

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige stadsboerderij, reeds tijdens de 17de eeuw in twee woningen verdeeld. Breedhuis gelegen op de hoek van de Walputstraat: enkelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met gecementeerde lijstgevels, op een gecementeerde sokkel met kalkstenen keldergaten; geprofileerde puilijst. Rechthoekige vensters in een gecementeerde omlijsting met stucwerkprofilering en gietijzeren leuningen op de bovenverdieping. Rechthoekige deuren in een gecementeerde omlijsting op neuten. Fraai houten kapelletje naast de laatste travee. Houten kroonlijst op modillons. Sobere zijgevel van vier traveeën, voorzien van muurankers en rechthoekige, gecementeerde muuropeningen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadsboerderij De Abraham [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22089 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.