Het Wit Cruys

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Vismarkt
Locatie Vismarkt 1, Hasselt (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraai burgerhuis, gelegen op de hoek met de Kortstraat; respectievelijk vier en twee traveeën en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen); huidig uitzicht uit het midden van de 19de eeuw, kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Bakstenen gebouw met gecementeerde en beschilderde lijstgevels, en een afgeschuinde hoektravee. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met kordon vormende lekdrempels; op de hoek een rechthoekig balkon met recent ijzeren balkonleuning. Gewijzigde begane grond. Houten kroonlijst op klossen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Vismarkt

Vismarkt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.