erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID: 22103   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22103

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan het erf door een haag van de straat is afgesloten. Kern uit de 18de eeuw, aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw, voorzien van gesmeed ijzeren muurankers met krul; bouwnaad tussen de derde en vierde travee. Rechthoekige vensters onder metalen I-balken (eerste kwart van de 20ste eeuw). Een gelijkaardige deur, en een lagere, houten deur.

De achtergevel heeft dezelfde soort vensters, doch behield een houten kozijn in de laatste travee. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. De linkerzijgevel heeft drie ronde uilengaten in de top.

Haaks op het woonhuis, dwarsschuur van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Versteend stijl- en regelwerk. In de achtergevel bleven de stijlen bewaard. Grotendeels gewijzigde muuropeningen, doch behouden, houten poort.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losstaande bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22103 (Geraadpleegd op 09-08-2020)