erfgoedobject

Politie- en brandweerkazerne

bouwkundig element
ID: 22104   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22104

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige politie- en brandweerkazerne, in 1894 opgetrokken in eclectische stijl met neotraditionele elementen. U-vormig complex, met drie vleugels gegroepeerd rondom een smal straatje, haaks op de Walputstraat gelegen.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), met verwerking van hardsteen voor de plinten en ornamenten. De zuidgevels der beide hoofdvleugels zijn identiek: trapgevels, afgelijnd met lisenen (natuursteen op de benedenverdieping, baksteen op de bovenverdieping) met een gebogen bekroning met hardstenen druiplijst; hardstenen, getande kordonlijst onder de tweede bouwlaag; pinakelvormige geveltopbeeindiging met diamantkop- en bolmotieven; getoogde vensters met hardstenen sluit- en aanzetstenen en een hardstenen druiplijst die het beloop volgt.

De westvleugel telt negen traveeën en twee bouwlagen; sobere lijstgevel voorzien van getoogde vensters zoals in de zuidgevel, doch met bakstenen druiplijst; getoogde deuren zoals de vensters der zuidgevel.

De oostvleugel telt drie traveeën, gelijkaardig van opvatting als de westvleugel, en voorts opslagplaatsen van één bouwlaag

De noordvleugel bestaat uit een opslagplaats van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Politie- en brandweerkazerne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22104 (Geraadpleegd op 01-10-2020)