Politie- en brandweerkazerne

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Walputstraat, Minderbroedersstraat
Locatie Walputstraat 7-9, 13-15, Minderbroedersstraat 12-14, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Politie- en brandweerkazerne

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige politie- en brandweerkazerne, in 1894 opgetrokken in eclectische stijl met neotraditionele elementen. U-vormig complex, met drie vleugels gegroepeerd rondom een smal straatje, haaks op de Walputstraat gelegen.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), met verwerking van hardsteen voor de plinten en ornamenten. De zuidgevels der beide hoofdvleugels zijn identiek: trapgevels, afgelijnd met lisenen (natuursteen op de benedenverdieping, baksteen op de bovenverdieping) met een gebogen bekroning met hardstenen druiplijst; hardstenen, getande kordonlijst onder de tweede bouwlaag; pinakelvormige geveltopbeeindiging met diamantkop- en bolmotieven; getoogde vensters met hardstenen sluit- en aanzetstenen en een hardstenen druiplijst die het beloop volgt.

De westvleugel telt negen traveeën en twee bouwlagen; sobere lijstgevel voorzien van getoogde vensters zoals in de zuidgevel, doch met bakstenen druiplijst; getoogde deuren zoals de vensters der zuidgevel.

De oostvleugel telt drie traveeën, gelijkaardig van opvatting als de westvleugel, en voorts opslagplaatsen van één bouwlaag

De noordvleugel bestaat uit een opslagplaats van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Minderbroedersstraat

Minderbroedersstraat (Hasselt)

maakt deel uit van Walputstraat

Walputstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.