erfgoedobject

Stadshoeve Het Zonneke

bouwkundig element
ID: 22105   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22105

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Afspanning Mouling
    Deze bescherming is geldig sinds 28-07-1983

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadshoeve Het Zonneke
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Voormalige stadshoeve uit de 17de eeuw, in de 20ste eeuw omgebouwd tot café; op de binnenplaats, 19de-eeuwse veewaag, ten behoeve van de veemarkt die achter het gemeentehuis werd gehouden.

In zijn huidige vorm een breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een beschilderde plint. De twee linkertraveeën worden ingenomen door rechthoekige vensters in een beschilderde omlijsting met kordon vormende lekdrempels op de twee onderste bouwlaag, en diamantkopvormige sluitstenen op de tweede bouwlaag. Rechts, brede korfboogvormige inrijpoort in een beschilderde omlijsting met diamantkopsluitsteen.

De overige gebouwen aan de binnenplaats zijn recent.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadshoeve Het Zonneke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22105 (Geraadpleegd op 01-10-2020)