erfgoedobject

Architectenwoning God den Vader

bouwkundig element
ID: 22108   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22108

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1834 woonhuis van architect L. Jaminé. Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee en een halve bouwlaag uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch met voorgevelcementering en neoclassicistische elementen uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel op een gecementeerde plint; brede puilijst met kleine bolvormige versieringen en een centraal rondboogvormig nisje met een pleisteren God-de-Vader tussen de pilastertjes met uitspringende imposten die een geprofileerde booglijst dragen. Rechthoekige muuropeningen; op de benedenverdieping zijn de gedeeltelijk achter de cementering schuilgaande, kalkstenen omlijstingen zichtbaar; geprofileerde omlijstingen van stuc, met druiplijsten op de bovenverdieping; kordon vormende, hardstenen lekdrempels.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Architectenwoning God den Vader [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22108 (Geraadpleegd op 01-10-2020)