Architectenwoning God den Vader

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Walputstraat
Locatie Walputstraat 31, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Architectenwoning God den Vader

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

In 1834 woonhuis van architect L. Jaminé. Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee en een halve bouwlaag uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch met voorgevelcementering en neoclassicistische elementen uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel op een gecementeerde plint; brede puilijst met kleine bolvormige versieringen en een centraal rondboogvormig nisje met een pleisteren God-de-Vader tussen de pilastertjes met uitspringende imposten die een geprofileerde booglijst dragen. Rechthoekige muuropeningen; op de benedenverdieping zijn de gedeeltelijk achter de cementering schuilgaande, kalkstenen omlijstingen zichtbaar; geprofileerde omlijstingen van stuc, met druiplijsten op de bovenverdieping; kordon vormende, hardstenen lekdrempels.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Walputstraat

Walputstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.