erfgoedobject

Dekenij van de Sint-Quintinusparochie

bouwkundig element
ID
22117
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22117

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch getint herenhuis, met ommuurde tuin achteraan, die uitziet op Hemelrijk. Breedhuis van het dubbelhuistype, zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), gebouwd in 1847-1849, ter vervanging van de oude pastorie of "persoenswoeninghe", een vakwerkconstructie met voorgevel aan de Persoonstraat. Bakstenen gebouw met lijstgevel op een arduinen plint; verhoogde begane grond.

Hardstenen, geblokte hoekbanden en puilijst. Rechthoekige vensters in een geprofileerde hardstenen omlijsting, op de benedenverdieping met lekdrempels op consoles, op de bovenverdeping met kordon vormende lekdrempels en geprofileerde druiplijsten, het middenvenster met driehoekig fronton. Fraaie rondboogpoort in een rechthoekig, geblokte omlijsting van hardsteen, afgelijnd met een druiplijst; hardstenen pui met dubbele steektrap. Houten kroonlijst op modillons. Sobere zijen achtergevel met licht getoogde muuropeningen afgewerkt met baksteen en arduinen lekdrempels.

  • DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden), Hasselt, 1975 p.68.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dekenij van de Sint-Quintinusparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22117 (Geraadpleegd op )