erfgoedobject

Jeneverstokerij De brandewijnsketel

bouwkundig element
ID
22120
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22120

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige jeneverstokerij De Brandewijnsketel, zogenaamd in 1758 nà samenvoeging van de "Kleine Brandewijnsketel" en de "Grote Brandewijnsketel". Dit gebouw in vakwerk werd in 1844 door de gebroeders Nijs afgebroken en vervangen door de huidige constructie.

Breedhuis van het enkelhuistype, vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), opgetrokken in neoclassicistische stijl. Bakstenen gebouw met een vermoedelijk voorheen bepleisterde lijstgevel op een kalkstenen plint. Risaliet in de rechtertravee. Sobere ordonnantie: rechthoekige vensters met kalkstenen lateien en dito, kordon vormende lekdrempels die de bouwlagen markeren. Rechthoekige poort in een kalkstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst. Houten kroonlijst op klossen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Jeneverstokerij De brandewijnsketel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22120 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.