Jeneverstokerij De brandewijnsketel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Zuivelmarkt
Locatie Zuivelmarkt 25, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Jeneverstokerij De brandewijnsketel

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige jeneverstokerij De Brandewijnsketel, zogenaamd in 1758 nà samenvoeging van de "Kleine Brandewijnsketel" en de "Grote Brandewijnsketel". Dit gebouw in vakwerk werd in 1844 door de gebroeders Nijs afgebroken en vervangen door de huidige constructie.

Breedhuis van het enkelhuistype, vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), opgetrokken in neoclassicistische stijl. Bakstenen gebouw met een vermoedelijk voorheen bepleisterde lijstgevel op een kalkstenen plint. Risaliet in de rechtertravee. Sobere ordonnantie: rechthoekige vensters met kalkstenen lateien en dito, kordon vormende lekdrempels die de bouwlagen markeren. Rechthoekige poort in een kalkstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst. Houten kroonlijst op klossen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Zuivelmarkt

Zuivelmarkt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.