erfgoedobject

Brouwerij Het Lemken

bouwkundig element
ID
22121
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22121

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Het Lemken
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Brouwerij, vanaf de tweede helft van de 17de tot de tweede helft van de 18de eeuw. Breedhuis van het dubbelhuistype, gelegen op de hoek van de Meldertstraat; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met huidig uitzicht uit de 19de eeuw.

Beschilderd bakstenen gebouw op een geschilderde plint. Lijstgevel met aan de rechterzijde de aanzet van een kalkstenen hoekband; later toegevoegde puilijst. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel. Gemetste rechthoekige deur.

De gevel aan de Meldertstraat vertoont een aandak en vlechtingen in de top; voorheen beluikt, rechthoekig venster in een beschilderde hardstenen omlijsting op de begane grond; op de bovenverdieping gemetste vensters.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij Het Lemken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22121 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.