erfgoedobject

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

bouwkundig element
ID: 22126   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22126

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kerk met eclectische inslag; omgevend kerkhof met heg en muur aan de straatzijde.

Driebeukig schip van vier traveeën met ingebouwde westtoren; koor van een rechte travee met halfronde, blinde absis, geflankeerd door sacristieën. Baksteenbouw met verwerking van arduin. Gebruik van neoromaanse en eerder neogotische elementen in de opstand van de westgevel, onder meer de accoladeboogdeuromlijsting, de boogfriezen en pinakels boven de hoeklisenen die de geveluiteinden en het middenrisaliet aflijnen.

Neoclassicistisch interieur met overwelving door middel van tongewelf. Mobilair: Kruisbeeld, lindehout (18de eeuw). Orgel (19de eeuw).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

Het orgel werd in 1869 ontworpen door P.J. Vermeulen en Broeders uit Weert (Nederland). De orgelkast werd gemaakt door S. Parras, eveneens uit Weert. De originele kast staat nog steeds op haar oorspronkelijke plaats, ingebouwd in een nis. Het oorspronkelijk pijpwerk bleef nagenoeg volledig bewaard en ook de windladen zijn nog origineel.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000160, Orgel Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk (S.N., 1975).
Auteurs : Foubert, Annemie
Datum: 13-05-2016

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22126 (Geraadpleegd op 09-08-2020)