Semi-gesloten hoeve Spaans Huis

Beschrijving

Merkwaardige, semi-gesloten hoeve met rechthoekig erf; witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen. Thans opgesplitst in twee woningen.

Woonhuis met overstekende bovenverdieping, ten zuidwesten van het erf, daterend uit de 16de eeuw. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met steile dakhelling. Overkalkte vakwerkconstructie op zeer lage, gepikte bakstenen stoel. Op de erfzijde overkraging met kopbalken geschraagd door zes korbelen (eenzijdig overstekend ankerbalkgebint). Beluikt bolkozijn op de eerste bouwlaag en twee zolderluikjes, uitgewerkt als bolkozijn. Rechthoekige deur.

Zijpuntgevel aan de straatzijde met beschieting van Vlaamse pannen en recenter beluikt bolkozijn. Noordwestelijke zijpuntgevel verborgen door ertegen aangebouwde bakstenen muur van circa 1947. Versteende bijbouw onder mank zadeldak tegen de achtergevel.<

Ten noordwesten van het erf, dwarsschuur met stalling van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen en bakstenen vullingen op een lage, gepikte, bakstenen stoel. Stal in de eerste twee traveeën; bakstenen vullingen; dwarsschuur met rechthoekige poort in derde travee; stal in de laatste travee. Haaks aansluitend op de laatste travee der schuur-stal, varkensstal van vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen); vakwerk deels door baksteen vervangen; een rechthoekig deurtje per travee.

Ten zuidoosten van het erf, vroegere schaapsstal, recent omgebouwd tot woonhuis; zeven traveeën onder zadeldak (mechanische pannen); cementblokken als vervangmateriaal voor de vroegere lemen vullingen.