Pastorie van de parochie Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Kiezelstraat
Locatie Kiezelstraat 132, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de parochie Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistische pastorie gelegen in een ruime tuin, ten zuiden van de kerk. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit midden 19de - tweede helft 19de eeuw (?).

Baksteenbouw met verwerking van kalksteen; bakstenen sokkel afgelijnd door middel van een kalkstenen waterlijst. Zuid-oostgerichte voorgevel met middenrisaliet en hoeklisenen op stenen sokkel. Rechthoekige, beluikte benedenvensters met kalkstenen bovendorpel en lekdrempel; rechthoekige bovenvensters op kordonvormige lekdrempel. Rechthoekige, kalkstenen deuromlijsting op negblokken en bordes, onder kroonlijst; gedeeld bovenlicht met ijzeren tracering. Gekorniste houten kroonlijst. Vlakke achtergevel van vijf traveeën met rechthoekige vensteropeningen, afgewerkt als in voorgevel. Flankerende bijbouwen van één travee en één bouwlaag onder vooraan afgesnuit lessenaarsdak.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Hasselt

Hasselt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.