Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Heksenbergstraat
Locatie Heksenbergstraat 7, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw, met ordonnantie: woonhuis-stal-schuur, later geëvolueerd tot complex met L-vormige plattegrond, en losstaand, tweede woonhuis tegenover de vroegere langgestrekte hoeve. De recentere bakstenen uitbreiding haaks op de oudere kern is thans afgebroken.

Langgestrekte hoeve van zeven traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lemen vullingen, deels vervangen door bakstenen. Vijf zichtbare ankerbalken.

Woonpartij van vier traveeën met lange schoorstukken in de eerste en vierde travee. Aan de erfzijde, kozijnramen en deur op bordes. Zijgevel met pannen beschieting, twee beluikte vensters en een deur. Achtergevel met zes regels en twee windschoren per travee.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Heksenbergstraat

Heksenbergstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.