Kasteel van Kiewiet

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Kiewitdreef
Locatie Kiewitdreef 3-5, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel van Kiewiet

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Herenhuis met dienstgebouwen en hoevecomplex uit de 19de eeuw, gelegen in een boomrijk park met merkwaardige oude eiken en beuken.

Neoclassicistisch herenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met vier mansardevensters, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met verwerking van arduin. Middenrisaliet met driehoekig fronton en hoeklisenen in afgevlakt bossagewerk aan middenrisaliet en gevelhoeken. Gekoppelde rechthoekige vensters met sluitsteen en druiplijst. Middentravee met drie gekoppelde deurvensters op iedere bouwlaag en een balkon met smeedijzeren balkonleuning, gedragen door twee zuilen op de tweede bouwlaag. Gevelbreed bordes. Sobere achter- en zijgevels met gemetste steekboogvensters met lekdrempel.

Ten oosten, achter het kasteel, dienstgebouwen met centrale knechtenwoning, onder zadeldaken (mechanische pannen) met verspringende daknok; van eind 19de eeuw. Rondboogvensters en -poorten met arduinen hoekblokken.

Achter dit dienstgebouw, semi-gesloten hoeve met kern uit de 17de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Gebouwen in wit overkalkt stijlen regelwerk met lemen en bakstenen vullingen, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig, gedeeltelijk gekasseid erf, waarvan de westzijde wordt ingenomen door de hoger vermelde dienstgebouwen.

Inrijpoort met flankerende stallingen onder een doorlopend zadeldak, ten noorden van het erf. Vier traveeën brede vleugel, waarvan de twee rechtertraveeën vergroot naar het zuiden, voorzien van drie poorten, twee grote en een kleinere, en een staldeur.

Ten oosten, woonhuis van acht traveeën en twee bouwlagen, met oude kern in stijl- en regelwerk, zichtbaar in de vijf linkertraveeën (dubbel ankerbalkgebint, verschillende regels), en een 19de-eeuwse verstening in de drie rechtertraveeën. Het vakwerkgedeelte heeft een deur, een laadvenster en twee zoldervensters; de versteende benedenverdieping is voorzien van twee recente vensters. Het 19de-eeuwse gedeelte telt twee rechthoekige vensters met oorspronkelijk houtwerk, twee blinde zoldervensters, en een licht getoogde deur met houten tussendorpel. Rechts, aanbouw van twee traveeën en één bouwlaag onder mansardedakje, met twee getoogde vensters, en een aanleunend dienstgebouwtje tegen de rechterzijgevel.

Haaks aangebouwd op laatstgenoemd deel, lage varkensstal van witgekalkte baksteen voorzien van rechthoekige deuren onder houten latei en vierkante asemgaten. Ten zuiden, paardenstal van twee traveeën in rijk stijlen regelwerk (drie regels).

Ten noorden, buiten het erf, kleine langsschuur van vier traveeën, voorzien van twee bolkozijnen en een deur in de westgevel, en een poort in de noordelijke zijgevel. Pannen beschieting van beide zijgevels. Ertegenover, recente bakstenen constructie.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Kiewitdreef

Kiewitdreef (Hasselt)

is gerelateerd aan Park van het kasteel Kiewit

Kiewitdreef 3-5, Putvennestraat 108-112 (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.