Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Zonhovenstraat
Locatie Zonhovenstraat 54, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige langgestrekte hoeve, uit de eerste helft van de 19de eeuw, thans ingericht als weekendverblijf. Ordonnantie: stalling-woonhuis.

Zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een lage veldstenen stoel en gepikte plint. Zeven ankerbalken en tien gepikte stijlen, schoren in de eerste en tweede travee. Twee vensters en drie deuren. Lemen vullingen der achtergevel, gedeeltelijk door baksteen vervangen. Zijgevels met pannen en houten beschieting.

Klein varkenshok met sekreet onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen); stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen op veldstenen stoel. Het bakhuis (thans verdwenen) lag samen met de waterput achter het huis en was geflankeerd door twee buksen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Zonhovenstraat

Zonhovenstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.