erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 22149   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22149

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 19de eeuw, gelegen aan een bocht van de weg, en omgeven door de boomgaard, door een haag aan weerszij van de hoeve van de straat afgesloten; gebouwen gegroepeerd rondom een smal, L-vormig erf.

Ten zuiden, woonhuis van zeven traveeƫn en twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Witgekalkt bakstenen gebouw met verwerking van kalksteen, op een gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met kalkstenen boven- en onderdorpel; getoogde deur in een kalkstenen omlijsting. Vernieuwde zijgevel aan de straatzijde, de andere zijgevel met muurvlechtingen is oorspronkelijk.

Ten westen, haaks op het woonhuis, recentere varkensstallen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Ten noorden, dwarsschuur en stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen); de voorgevel van de dwarsschuur is in witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een lage bakstenen stoel met gepikte plint; stalling in baksteenbouw met getoogde vensters met lekdrempel en rechthoekige deuren onder houten latei. Wagenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw in het verlengde van het woonhuis, onder zadeldak met gelijke nokhoogte; de voorgevel is voorzien van twee gedichte rondboogpoorten. Haaks tegen de oostzijgevel van de stalling, bakstenen bakhuis met bakoven.

In de boomgaard achter de hoeve ligt een karrenhuis onder zadeldak, deels in vakwerk-, deels in baksteenbouw


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22149 (Geraadpleegd op 16-07-2020)