erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 22153   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22153

Beschrijving

Ruim herenhuis uit begin 20ste eeuw, gelegen in een tuin. Alleenstaand gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen, waarvan de verschillende delen zijn afgedekt met afgewolfde zadeldaken (kunstleien).

Bakstenen gebouw; verhoogde begane grond; banden van geglazuurde baksteen. De eerste travee is eigenlijk een diep gedeelte, waar de rest van het gebouw haaks op aansluit; de laatste travee der voorgevel heeft een torenachtige uitbouw van drie bouwlagen onder tentdak met dakruiter. Getoogde muuropeningen, waarvan de ontlastingsboog is afgewerkt met geglazuurde baksteen en hardstenen aanzetstenen. De deur wordt voorafgegaan door een bordes met een glazen veranda en een steektrap.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Gemeentelijk park De Kroonwinning

  • Is deel van
    Hasselt

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22153 (Geraadpleegd op 01-06-2020)