erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID: 22162   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22162

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw, gelegen aan de straat, met een haag tegen de achtergevel. Ordonnantie: stal-woonhuis. Zeven traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen).

Stijlen regelwerk met witgekalkte lemen vullingen, op een verhoogde bakstenen stoel en gepikte plint; de laatst travee is integraal van baksteen; gepikte stijlen (acht), regels (onderbroken op verschillende plaatsen) en tussenstijlschoren: in de eerste travee tegen de tweede ankerbalk, in de derde travee tegen de derde ankerbalk en in de zesde travee tegen de zevende ankerbalk. Twee zolderluiken; twee getoogde vensters (beluikt) ingeschreven in een rechthoekig houten kozijn, een rechthoekig, bakstenen venster, een woonhuisdeur met bovenlicht en een staldeur. Versteende achtergevel. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel.

Witgekalkte, bakstenen varkensstal uit een latere periode. Karrenhuis van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), in gedeeltelijk versteend stijl- en regelwerk.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22162 (Geraadpleegd op 09-08-2020)