Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Melbeekstraat
Locatie Melbeekstraat 73, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw, gelegen aan de straat, met moestuin en boomgaard, de verschillende delen met hagen omzoomd. Ordonnantie: stal-woonhuis.

Zeven traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met blauwgekalkte lemen vullingen en enkele versteende trav.; lage bakstenen stoel en gepikte plint; zeven gepikte stijlen. Onderkelderde opkamer in de laatste twee traveeën. Twee beluikte vensters, een klein venster in de opkamer, en een zolderluik; drie rechthoekige deuren in de bakstenen gedeelten.

Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de achtergevel. Aangebouwde, bakstenen travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel.

Tegenover het woonhuis, stal en bakhuis van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), opgetrokken in stijl- en regelwerk als het woonhuis; drie deuren, waarvan twee gekoppelde staldeuren; bakoven van cementblokken onder lessenaarsdak. Pannen beschieting van de rechterzijgevel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Hasselt

Hasselt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.