erfgoedobject

Kasteel van Mombeek

bouwkundig element
ID
22169
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22169

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Mombeek
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Kasteel van Mombeek, door een rechte dreef met de Luikersteenweg verbonden; het kasteel ligt op een voorheen omgracht domein (sporen van de omgrachting bewaard), met vijver.

Neoclassicistisch landhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien) met twee oeil-de-boeufs en vorstkam met twee windvanen, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gecementeerde bakstenen gevels met ingediepte voegen op de benedenverdieping en met schijnvoegen op de bovenverdieping, afgelijnd met uitstekend hoekblokken en een kroonlijst met tandlijst op klossen; gecementeerde kordonlijsten, en middenrisaliet over drie traveeën, afgelijnd met hoekblokken en bekroond door een driehoekig fronton met halfrond venster. Hoge, rechthoekige vensters (beluikt) op de benedenverdieping, voorzien van een druiplijst; kleine vierkante vensters in de later toegevoegde derde bouwlaag. Het middenrisaliet is voorxien van een balkon, gedragen door Ionische zuilen. Op de begane grond, rondboogdeur en -vensters, en deurvensters in een geprofileerde omlijsting met sluitsteen op de tweede bouwlaag. Links, bijgebouw van één travee en één bouwlaag. Achtergevel op dezelfde wijze opgevat als de voorgevel, doch zonder risaliet, enkel het balkon over de drie middentraveeën bleef behouden.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

 • Omvat
  Mombeekwinning, gesloten hoeve

 • Is gerelateerd aan
  Park van het kasteel van Mombeek

 • Is deel van
  Hasselt


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel van Mombeek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22169 (Geraadpleegd op 15-05-2021)