Kasteel van Mombeek

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Mombeekdreef
Locatie Mombeekdreef 98, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel van Mombeek

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kasteel van Mombeek, door een rechte dreef met de Luikersteenweg verbonden; het kasteel ligt op een voorheen omgracht domein (sporen van de omgrachting bewaard), met vijver.

Neoclassicistisch landhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien) met twee oeil-de-boeufs en vorstkam met twee windvanen, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gecementeerde bakstenen gevels met ingediepte voegen op de benedenverdieping en met schijnvoegen op de bovenverdieping, afgelijnd met uitstekend hoekblokken en een kroonlijst met tandlijst op klossen; gecementeerde kordonlijsten, en middenrisaliet over drie traveeën, afgelijnd met hoekblokken en bekroond door een driehoekig fronton met halfrond venster. Hoge, rechthoekige vensters (beluikt) op de benedenverdieping, voorzien van een druiplijst; kleine vierkante vensters in de later toegevoegde derde bouwlaag. Het middenrisaliet is voorxien van een balkon, gedragen door Ionische zuilen. Op de begane grond, rondboogdeur en -vensters, en deurvensters in een geprofileerde omlijsting met sluitsteen op de tweede bouwlaag. Links, bijgebouw van één travee en één bouwlaag. Achtergevel op dezelfde wijze opgevat als de voorgevel, doch zonder risaliet, enkel het balkon over de drie middentraveeën bleef behouden.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Hasselt

Hasselt (Hasselt)

omvat Mombeekwinning, gesloten hoeve

Mombeekdreef 96, Hasselt (Limburg)

is gerelateerd aan Park van het kasteel van Mombeek

Mombeekdreef 98 (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.