Kasteel van Pietelbeek

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Pietelbeekstraat
Locatie Pietelbeekstraat 85, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel van Pietelbeek

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kasteel van Pietelbeek, met ruim park ten westen. Neoclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, op L-vormige plattegrond.

Bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), afgelijnd door een attiek; links, aansluitend bij dit hoofdgebouw, torenachtig uitbouwsel van één travee en drie bouwlagen onder afgeknot schilddak, bekroond door een ijzeren hek, en oeil-de-boeuf op de voorzijde. Bepleisterde voorgevel. Rechthoekige muuropeningen, voorzien van een druiplijst op modillons op de tweede bouwlaag; de toren heeft een oculus boven het beluikte venster der tweede bouwlaag. Breed terras met ijzeren hek.

Tegen de toren, aanleunend wagenhuis. Rechts, recenter bijgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen. De haakse vleugel van het kasteel, vier traveeën, voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, sloot eertijds aan op de thans verdwenen vleugel van de "Pietelbeekwinning".

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Hasselt

Hasselt (Hasselt)

is gerelateerd aan Parkje van het kasteel van Pietelbeek

Pietelbeekstraat 85 (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.