erfgoedobject

Kasteel van Pietelbeek

bouwkundig element
ID: 22172   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22172

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Pietelbeek
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Kasteel van Pietelbeek, met ruim park ten westen. Neoclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, op L-vormige plattegrond.

Bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), afgelijnd door een attiek; links, aansluitend bij dit hoofdgebouw, torenachtig uitbouwsel van één travee en drie bouwlagen onder afgeknot schilddak, bekroond door een ijzeren hek, en oeil-de-boeuf op de voorzijde. Bepleisterde voorgevel. Rechthoekige muuropeningen, voorzien van een druiplijst op modillons op de tweede bouwlaag; de toren heeft een oculus boven het beluikte venster der tweede bouwlaag. Breed terras met ijzeren hek.

Tegen de toren, aanleunend wagenhuis. Rechts, recenter bijgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen. De haakse vleugel van het kasteel, vier traveeën, voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, sloot eertijds aan op de thans verdwenen vleugel van de "Pietelbeekwinning".


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parkje van het kasteel van Pietelbeek

  • Is deel van
    Hasselt

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteel van Pietelbeek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22172 (Geraadpleegd op 24-09-2020)