erfgoedobject

Kasteel Trekschuren

bouwkundig element
ID
22189
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22189

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Trekschuren
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Landhuis gelegen in een ruim park met vijver. Gebouwen geschikt rondom een gekasseide, rechthoekige binnenkoer, ten noordoosten aan de straatzijde afgesloten door een hoge muur met gesmeed ijzeren poort.

Ten noordwesten van de binnenkoer, neoclassicistisch kasteel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak (nok loodrecht op de straat) waarboven een zolderverdieping onder kleiner schilddak, bekroond met een zeskantige dakruiter. Oude kern, aangepast tijdens de eerste helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw met witgekalkte bepleistering op gepikte plint. Noordwestelijke voorgevel, aan de parkzijde gemarkeerd door een halfrond middenrisaliet onder koepelvormige bedaking. Tussen iedere travee, een Corinthische halfzuil, samen de zware houten kroonlijst schragend; hetzelfde systeem op de bovenverdieping, doch de halfzuilen zijn hier vervangen door licht uitspringende pilastertjes. Beluikte rechthoekige vensters in kalkstenen omlijsting boven een rechthoekige borstwering met centraal ruitmotief. Geprofileerde rondboogvensters in het middenrisaliet en op de zolderverdieping. Centrale, brede rondboogdeur. Sobere zuidoostgevel aan de binnenkoer; rechthoekige vensters en beluikte rechthoekige deur.

Tegen de noordoostelijke zijgevel, portierswoning van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witgekalkte baksteenbouw met bepleisterde voorgevel. Kern uit de 18de eeuw. In de voorgevel aan de binnenkoer, rechthoekige vensters en deur. In de achtergevel, drie houten bolkozijnen. Noordoostelijke zijpuntgevel aan de straatzijde, met aandak en muurvlechtingen, twee houten bolkozijnen en een houtenkozijn.

Ten zuidwesten van de binnenkoer, haaks op de herenwoning, wagenhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met laadvenster boven de centrale rondboogpoort. 18de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Centrale rondboogpoort met kalkstenen hoekstenen in voor- en achtergevel. Gesmeed ijzeren muurankers.

Ten zuidoosten van de binnenkoer, blinde achtergevel van de kasteelhoeve.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parkje van het kasteel Trekschuren

  • Is deel van
    Hasselt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Trekschuren [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22189 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.