Kasteel Trekschuren

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Trekschurenstraat
Locatie Trekschurenstraat 245, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Trekschuren

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Landhuis gelegen in een ruim park met vijver. Gebouwen geschikt rondom een gekasseide, rechthoekige binnenkoer, ten noordoosten aan de straatzijde afgesloten door een hoge muur met gesmeed ijzeren poort.

Ten noordwesten van de binnenkoer, neoclassicistisch kasteel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak (nok loodrecht op de straat) waarboven een zolderverdieping onder kleiner schilddak, bekroond met een zeskantige dakruiter. Oude kern, aangepast tijdens de eerste helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw met witgekalkte bepleistering op gepikte plint. Noordwestelijke voorgevel, aan de parkzijde gemarkeerd door een halfrond middenrisaliet onder koepelvormige bedaking. Tussen iedere travee, een Corinthische halfzuil, samen de zware houten kroonlijst schragend; hetzelfde systeem op de bovenverdieping, doch de halfzuilen zijn hier vervangen door licht uitspringende pilastertjes. Beluikte rechthoekige vensters in kalkstenen omlijsting boven een rechthoekige borstwering met centraal ruitmotief. Geprofileerde rondboogvensters in het middenrisaliet en op de zolderverdieping. Centrale, brede rondboogdeur. Sobere zuidoostgevel aan de binnenkoer; rechthoekige vensters en beluikte rechthoekige deur.

Tegen de noordoostelijke zijgevel, portierswoning van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witgekalkte baksteenbouw met bepleisterde voorgevel. Kern uit de 18de eeuw. In de voorgevel aan de binnenkoer, rechthoekige vensters en deur. In de achtergevel, drie houten bolkozijnen. Noordoostelijke zijpuntgevel aan de straatzijde, met aandak en muurvlechtingen, twee houten bolkozijnen en een houtenkozijn.

Ten zuidwesten van de binnenkoer, haaks op de herenwoning, wagenhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met laadvenster boven de centrale rondboogpoort. 18de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Centrale rondboogpoort met kalkstenen hoekstenen in voor- en achtergevel. Gesmeed ijzeren muurankers.

Ten zuidoosten van de binnenkoer, blinde achtergevel van de kasteelhoeve.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Hasselt

Hasselt (Hasselt)

is gerelateerd aan Parkje van het kasteel Trekschuren

Trekschurenstraat 245 (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.