erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 22199   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22199

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch getint breedhuis, gelegen op de hoek van de huizenrij. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel op een hardstenen plint. Schijnvoegen, imitatiebanden en geprofileerde booglijsten van stuc boven de bovenvensters. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting van stuc; kordon vormende lekdrempels; balustrades op de borstweringen der tweede bouwlaag, en een rechthoekig balkon met gelijkaardige balustrade. Rechthoekige deur in een geriemde omlijsting met oren, en een hardstenen trap. Rechterzijgevel met aandak en vlechtingen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22199 (Geraadpleegd op 14-08-2020)