Huis Wylecamere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Wylecamere

Beschrijving

In het Landboek van Puurs is er aan de Grote Amer sprake van een hoeve te Wylecamere die in 1303 door de Sint-Bernardsabdij gekocht werd en een hofstede te Wylecamere, bewoond door de schipper (zie veer), waarvan de abdij alleen de schuur en de kelder van het woonhuis bezat.

Huidige woning opklimmend tot de 18de eeuw (zie inplanting op Ferrariskaart van circa 1775 en op een plan van C.J. Everaert van 1792) met latere, ten noordoosten aansluitende, houtopslagplaats. Dubbelhuis van zeven traveeën (in noordgevel slechts vijf zichtbaar) en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, leien en kunstleien) met klokje en centrale dakvensters (vernieuwd aan noordzijde).

Verankerde, bakstenen lijstgevels met holronde, bepleisterde daklijsten. Getoogde, betraliede vensters in een vlakke, beschilderde omlijsting. Sobere spiegelboogdeur in beschilderde omlijsting onder druiplijst. Zijpuntgevel met getoogde vensters en ijzeren paarderingen.

• S.N., Landboek van Klein-Brabant en omgeving van de abdij Sint-Bernards, 1668-1669, (Heemkundig Jaarboek), XVII, 1984, 159 en 166.

Auteurs: Steyaert, Rita