erfgoedobject

U-vormige hoeve

bouwkundig element
ID
22201
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22201
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve uit de 19de eeuw op U-vormige plattegrond, met rechthoekig erf. Stijl- en regelwerk met lemen vullingen, lichtblauwgekalkt, op gepikte bakstenen stoel.

Ten zuidoosten, woonhuis van vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Vijf zichtbare ankerbalken en gepikte stijlen, gepikte windschoren in eerste en vierde travee, twee verbouwde vensters en een tweeledige deur aan erfzijde. Achtergevel met gepikte windschoor in iedere travee, zeven bolkozijnen.

Ingestorte dwarsschuur aan de noordoostzijde van het erf. Huidige stalling ten zuidwesten (straatzijde) was eertijds een langgestrekte hoeve met ordonnantie: stalschuur-woonhuis; vier traveeën onder mank zadeldak (Vlaamse pannen); woonhuis van twee traveeën, stalling van twee traveeën, schuur van één travee; negen gepikte stijlen, een gepikte windschoor in de tweede travee. Tegen het voormalig woonhuis, bijbouw van 1920 met twee rechthoekige vensters en een rechthoekige deur in de zijgevel. Waterput en verdwenen bakhuis tegen twee buksbomen in de tuin, achter het woonhuis.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: U-vormige hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22201 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.