U-vormige hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Veldstraat
Locatie Veldstraat 3, Hasselt (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve uit de 19de eeuw op U-vormige plattegrond, met rechthoekig erf. Stijl- en regelwerk met lemen vullingen, lichtblauwgekalkt, op gepikte bakstenen stoel.

Ten zuidoosten, woonhuis van vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Vijf zichtbare ankerbalken en gepikte stijlen, gepikte windschoren in eerste en vierde travee, twee verbouwde vensters en een tweeledige deur aan erfzijde. Achtergevel met gepikte windschoor in iedere travee, zeven bolkozijnen.

Ingestorte dwarsschuur aan de noordoostzijde van het erf. Huidige stalling ten zuidwesten (straatzijde) was eertijds een langgestrekte hoeve met ordonnantie: stalschuur-woonhuis; vier traveeën onder mank zadeldak (Vlaamse pannen); woonhuis van twee traveeën, stalling van twee traveeën, schuur van één travee; negen gepikte stijlen, een gepikte windschoor in de tweede travee. Tegen het voormalig woonhuis, bijbouw van 1920 met twee rechthoekige vensters en een rechthoekige deur in de zijgevel. Waterput en verdwenen bakhuis tegen twee buksbomen in de tuin, achter het woonhuis.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Veldstraat

Veldstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.