Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost der Kleine Kinderen

Beschrijving

Kleine barokke kapel uit het eind van de 17de eeuw, gebouwd door Erard Foullon de Cambray, heer van Kermt en in 1811 (confer chronogram) aangepast (?); beschaduwd door een eik en twee linden. Een rechte travee met halfronde apsis onder zadeldak (leien). Dakruiter met naaldspits.

Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint, met verwerking van mergelsteen voor geveldecoratie, vensters en bolronde, geprofileerde kroonlijst. Krulgevelbekroning op druiplijst met oculus, een gebogen fronton dragend. Smalle venstertjes met negblokken aan weerszij van het koor. Rechthoekige deur met houten omlijsting en bakstenen ontlastingsboog. Witgekalkt, bepleisterd interieur.

Mobilair: Belangrijke houten Madonna met kind, jeugdwerk van J. Delcour, vervaardigd te Loretto (1648-1657); Sint-Rochus, volkskunst; drie gepolychromeerde, houten heiligenbeelden (17de eeuw).

• S.N., Kermt, Monografische schets, s.l., 1965, p. 18.