erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
22207
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22207

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder gebogen zadeldak (kunstleien). Vernieuwde voorgevel, doch achtergevel met ordonnantie uit einde 18de eeuw - begin 19de eeuw. Rechthoekige vensters in vlakke, kalkstenen omlijstingen; diefijzers op de benedenverdieping.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op basis van een prentbriefkaart van circa 1910 kan afgeleid worden dat dit huis een restant is van een vleugel van het Kasteel van Kermt. In de jaren 1930 werd het kasteel verkocht en voor het grootste gedeelte gesloopt. Bij inventarisatie in 1981 was nog een ander restant van het kasteel bewaard, namelijk Diestersteenweg 206 (later gemeentehuis, ondertussen gesloopt). 

  • Informatie verkregen van T. Van Acker (28 juni 2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22207 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.