erfgoedobject

Tweegezinswoning

bouwkundig element
ID
22208
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22208

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweegezinswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Als tweegezinswoning ingericht, alleenstaand huis, zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien), te situeren begin 19de eeuw(?).

Witgekalkt bakstenen gebouw op een kalkstenen plint. Sterke gevelvoorsprong over de vier middentraveeën der voorgevel. Benedenvensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting, bovenvensters met kalkstenen dorpels. Twee rondboogdeuren in een hardstenen omlijsting met regelmatige negblokken; voor elke deur een afdakje, gedragen door een hardstenen pijler. Sobere achtergevel met rechthoekige muuropeningen, voorzien van hardstenen dorpels.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De tweewoonst bevindt zich op de site van het voormalige Kasteel van Kermt. Een prentbriefkaart van circa 1910 toont de toenmalige toestand van het kasteel, waarvan bij inventarisatie in 1981 nog delen van de kasteelvleugels resteerden, namelijk Koorstraat 6 en Diestersteenweg 206 (later gemeentehuis, ondertussen gesloopt). Van de tweewoonst was toen nog geen sprake en deze moet dus eerder gedateerd worden in de eerste helft van de 20ste eeuw, vermoedelijk het interbellum. In de jaren 1930 werd het kasteel verkocht en voor het grootste gedeelte gesloopt.

  • Informatie verkregen van T. Van Acker (28 juni 2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tweegezinswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22208 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.